Teken- en schildertechnieken voor creatief begaafde jongeren tussen 12 en 17 jaar

 

Aanbod

In 6 lessen van 3 uur bied ik een breed palet aan van teken- en schildertechnieken zodat jongeren écht vaardiger worden op het kunstzinnige gebied. Er is volop ruimte om te oefenen, vragen te stellen, en net zolang te proberen tot je een nieuwe techniek onder de knie hebt!

 

Klassieke aanpak

We oefenen allerlei eenvoudige en ook een aantal complexere technieken om beter te tekenen en schilderen. We kijken hierbij naar de technieken die de Oude Meesters gebruikten, zoals Vermeer en Rembrandt. Er zijn in het verleden verschillende grote kunstenaars geweest die prachtige technieken gebruikten en het waard zijn om opnieuw tot leven te wekken. Vroeger leerden kunstenaars ook altijd van de Oude Meesters door hun technieken te kopiëren. Zo gebruikten ze bijvoorbeeld een onderlaag van verdunde olieverf (de Imprimatura), en bouwden een schilderij laag voor laag op door te glaceren.

 
Opbouw van de lessen

  1. We starten de cursus met tekenen naar de waarneming: ik leg verschillende bekende klassieke technieken uit waarmee we gaan oefenen. Aan bod komen o.a. schaduwwerking, licht-donker en dieptewerking. We gebruiken allerlei tekenmateriaal zoals verschillende soorten potlood, houtskool, inkt en pastelkrijt.
  2. Modeltekenen met een echt (gekleed) model: eerst leg ik uit hoe een modeltekening is opgebouwd, waar je rekening mee houdt en hoe je voor goede verhoudingen zorgt. We maken schetsen om hiermee te oefenen. Daarna komt er een echt model en kunnen we de technieken nog beter oefenen.
  3. Het tekenen van een binnen- en buitenruimte: we oefenen hoe we adequaat een ruimte kunnen weergeven. We maken o.a. kennis met het verschillende soorten van perspectief, oefenen met warme en donkere kleurtonen en het gebruik van een repoussoir (object in de voorgrond van een schilderij).
  4. We maken een eerste schets op een schilderdoek: hier schilderen we de Imprimatura (de onderlaag) overheen, waarbij de schets zichtbaar blijft. Vervolgens gaan we de bekendste olieverftechnieken op papier oefenen. We leren de verschillende manieren van olieverf aanbrengen, het gebruik van kleur, het weergeven van schaduw en nog veel meer.
  5. Eerst bespreken we hoe we te werk gaan, want schilderen met olieverf gaat het best als je een goed stappenplan maakt: hoe gaan we de olieverf aanbrengen, welke kleuren gebruiken we, welke technieken en welke stijl passen we toe. Daarna gaan we aan de slag met een palet vol mooie olieverfkleuren voor onze tweede laag olieverf.
  6. Tijd voor verfijning van het schilderij. We oefenen op papier met dunne penselen om te leren hoe je het beste fijne details aan kunt brengen. Daarna leggen we de laatste hand aan ons schilderij. De tweede laag is gedroogd en we kunnen nu de details aanbrengen.Kosten

€ 320,- voor 6 lessen van 3 uur.


Locatie en data:

Rozengracht 28 in Zutphen.

28 oktober
4 november
11 november
18 november
25 november
2 december